user_mobilelogo

Voor het Makelaers Comptoir in Amsterdam had de Vereniging Hendrick de Keyser een tafel nodig die bij de stoelen van het pand zou passen, daarvoor moest de tafel helemaal opmaat gemaakt worden. In 2010 hebben zij ons gevraagd om de tafel te maken. Na veel zoeken en uitgebreid overleg, hebben we gekozen om de tafel te maken van massief esdoorn gecombineerd met gefineerd mdf. Er is voor esdoorn gekozen om zijn mooie tekening met diepe spiegelgedeelten en zijn gladde structuur. Zoals gezegd waren er reeds stoelen aanwezig met typische kenmerken die wij zoveel mogelijk hebben gekopieerd naar de tafel om zo een mooi geheel te creëren wat schijnbaar al vele jaren bij elkaar hoort.

 

Hieronder in het fotoalbum kunt u de foto´s bekijken van de tafel.   meubelmaken-makelaers-comptoir

 

r11 Meubelmaken fotoalbum.

 

Interessante informatie over het pand zelf :

Bouwjaar: 1633 Bijzonderheden: Gildehuis uit de 17de eeuw.
Bouwstijl: Renaissance.
Type gebouw: Gildehuis.

In 1612 werd in Amsterdam het makelaarsgilde opgericht. Een makelaar was een onafhankelijke tussenpersoon die bij de handel in losse goederen zoals koffie, tabak en graan, een overeenkomst sloot tussen koper en verkoper. Volgens de gilderegels moesten zij
‘in alle vriendschap en de liefde handelen'. Uit het feit dat zij gerechtigd waren goud en zilver te wegen en de waarde daarvan vast te stellen, blijkt dat een makelaar groot vertrouwen genoot. Hoewel het gildewezen in de Franse tijd officieel werd opgeheven, zette men het makelaarsgilde in gewijzigde vorm voort tot diep in de 20ste eeuw.

Het gildehuis van de makelaars werd in 1633 gebouwd op de plek van een ouder woonhuis. Het pand kreeg een pronkgevel in Amsterdamse renaissancestijl met veel banden en blokken van natuursteen. Het bovendeel amsterdam - makelaers comptoir - foto arjan bronkhorst 34van deze gevel ging in de 19de eeuw verloren, maar werd naar voorbeeld van een oude tekening voorbeeldig hersteld bij de restauratie van 1937. Het pand is van binnen veel kleiner dan de vrij brede gevel doet vermoeden. Doordat het zijstraatje schuin wegloopt, eindigt de plattegrond van het Comptoir aan de achterzijde in een scherpe punt. Achter de schitterende 17de-eeuwse voordeur ligt het best bewaarde 17de-eeuwse voorhuis van Amsterdam, met een vloer van zwart-wit geblokt marmer.

De kamer aan linkerzijde was de bestuurskamer. Tegen de balklaag is een houten, beschilderde roos aangebracht als symbool van vertrouwelijkheid en gepaste zwijgzaamheid betreffende de zaken die ‘onder de roos' (sub rosa) werden besproken. De schouw in deze kamer dateert uit het midden van de 18de eeuw en heeft stucwerk in Lodewijk XV-stijl, dat in de 19de eeuw van een polychrome beschildering werd voorzien.

 
 

Voor meer informatie over Vereninging Hendrick de Keyser

 

Terug