user_mobilelogo
 

Voor het Gemeenlandshuis in Maassluis had de Vereniging Hendrick de Keyser een kussenkast en een cilinderbureau die gerestaureerd moesten worden. Beide meubelstukken waren er erg aan toe en na een langdurig restauratie proces zijn beide meubelstukken weer in oude glorie hersteld.

In deze link kunt u het fotoalbum bekijken van de kussenkast.   

 r11Fotoalbum Meubelrestauratie Kussenkast

 

 

Hieronder meer informatie over het Gemeenlandshuis in Maassluis.

maassluis - gemeenlandshuis - foto arjan bronkhorst 5

Het Gemeenlandshuis in Maassluis is een prachtig voorbeeld van de Renaissance bouwstijl van de eerste helft van de 17de eeuw. Het werd gebouwd in 1626 in opdracht van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland. Het gebouw verrees aan de haven van Maassluis, in de nabijheid van de Delflandse uitwateringssluizen.

Het Hoogheemraadschap gebruikte het Gemeenlandshuis als vergaderruimte, als uitvalsbasis voor de bewaking van de belangrijke Maasdijk en als sluiswachterswoning. Vooraanstaande ambachtslieden werden aangetrokken voor de bouw en afwerking. Onder hen de steenhouwer Adriaan Willeboortsz. van Spierinxhoeck die de 'modellen' en het bestek leverde. Van Spierinxhoeck was een belangrijke aannemer in Delft, onder andere betrokken bij de bouw van het Delftse stadhuis, een ontwerp van beeld- en steenhouwer Hendrick de Keyser, en bij de vernieuwing van kasteel Honselaarsdijk voor stadhouder Frederik Hendrik.

Met zijn hoge dak en middenschoorsteen vertoont het Gemeenlandshuis van Maassluis veel overeenkomst met

maassluis - gemeenlandshuis - foto arjan bronkhorst 14

dit, grotendeels afgebroken, kasteel. Achter de 17de-eeuwse poort met wapenschilden en originele deur, schuilt een historisch interieur. Pronkstuk is de indrukwekkende spiraalvormige houten trap, één van de fraaiste trappen uit de 17de eeuw in ons land. de trap werd gemaakt door de timmermansbaas Jan de Jonge.
De grote vergaderzaal van het Gemeenlandshuis heeft een fraai balkenplafond met natuurstenen consoles en moer- en kinderbinten, een historische schouw en gebrandschilderde glas-in-lood vensters.


 

Voor meer informatie over Vereninging Hendrick de Keyser

 

Terug