user_mobilelogo

Foto's van de stoelen

Eind 2007 zijn we benaderd door Vereniging Hendrick de Keyser om een aantal meubels voor hen te restaureren en te stofferen. De meubels behoren bij hun pand in Franeker, dat naast het beroemde planetarium ven Eise Eisinga ligt. De meubels waren 7 neorenaissance stoelen waar zowel restauratie als stoffering voor nodig was. Verder waren er een buffetkast, spiegel en een tafel die ook enige restauratie nodig hadden maar dat kon op locatie gebeuren. 

 

Franeker - Eise Eisingastraat 2 gevel

r11Meubelstofferen fotoalbum

r11Meubelrestauratie fotoalbum I

r11Meubelrestauratie fotoalbum II

 

Hierbij een aantal gegevens over dit prachtige pand.
Bouwjaar: 1745/1896
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Type gebouw: woonhuis/ winkel met woning
Eigendom sinds: 1985

Deftig 18de-eeuws woonhuis, recht tegenover het stadhuis en naast het beroemde planetarium van Eise Eisinga. In de 18de en 19de eeuw werd het huis bewoond door kooplieden en door hoogleraren van de Franeker universiteit. Vanaf 1881 was de koffiebranderij van Sybren Gerrits van Balen in het pand gevestigd. Deze maakte een winkel in het voorhuis, die in 1896 door de Friese architect N.J. Adema van een nieuwe winkelpui in neorenaissance-stijl werd voorzien. Dezelfde architect moderniseerde in 1910 de winkel in art nouveaustijl. Het rijke interieur dat toen tot stand kwam, met hardhouten wandkasten, een mozaïekvloer en exotische tegeltableaus in de etalage, hoort tot de meest bijzondere van Nederland.
Achter de winkel ligt een diep woonhuis met twee achterhuizen en een grote tuin. In het eerste achterhuis bevindt zich de laat-19de-eeuwse salon van de familie Van Balen met geschilderde voorstellingen in het plafond. Het tweede achterhuis bevatte de koffiebranderij.

Voor meer informatie over Vereninging Hendrick de Keyser

Terug