user_mobilelogo

Foto's Bartolotti Huis

In 2009 is het hoofdkantoor van Vereniging Hendrik de Keyser verhuisd naar het Huis Bartolotti aan de Herengracht 170-172. Het Huis Bartolotti uit 1620 heeft twee stijlkamers, een aan de voorzijde en een daarachter, waarvoor restauratie nodig was. We zijn door Hendrik de Keyzer benaderd om de lambrizeringen te restaureren. De voorkamer heeft een prachtige lambrisering van Cuba mahonie, en zeer zeldzame houtsoort die helaas alleen nog te verkrijgen is van bestaande meubels en houten objecten, daarboven hangen geschilderde behangsels van Isaac de Moucheron.Amsterdam - Huis Bartolotti - gevel 4 (foto Arjan Bronkhorst)

Deze behangsels konden niet weggehaald of afgedekt worden, wat ons werk iets wat gecompliceerd maakte om de lambrisering te kunnen schoonmaken en opnieuw te politoeren. Bij het politoeren moet je veel bewegingen maken en harder of zachter drukken op het werkstuk. Doordat de vorige gebruikers van het pand de lambrizering in bijzonder slechte staat hadden achter gelaten, konden wij het niet van zijn plaats halen en moesten wij op locatie de lambrizering dus helemaal schoonmaken en politoeren. 

We hebben de foto´s van de restauratie in verschillende fotoalbums verdeeld, hieronder kunt u zien hoe het werk in verschillende stadia is vastgelegd.

 

r11Fotoalbum Restauratie - Huis Bartolotti I.   De foto's van de stijlkamer voor de restauratie.

r11Fotoalbum Restauratie - Huis Bartolotti II.   De foto's van de stijlkamer tijdens het schoonmaken

r11Fotoalbum Restauratie - Huis Bartolotti III.   De foto's van de stijlkamer tijdens het politoeren.

r11Fotoalbum Restauratie -Huis Bartolotti IV.    De foto's van de stijlkamer klaar.

 

Interessante informatie over het pand zelf :

Huis Bartolotti werd omstreeks 1620 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Het grote koopmanshuis in Hollandse Renaissance-stijl Amsterdam - Huis Bartolotti - gevel 6 (foto Arjan Bronkhorst)werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. Huis Bartolotti staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat. De gevel is opgetrokken in natuur- en baksteen, overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. Huis Bartolotti kwam in twee delen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser (in 1924 en 1971). Vanaf 1971 waren de kantoren en de bibliotheek van het Theater Museum er gevestigd. Er waren allerlei doorgangen met naastgelegen panden. Bij de inrichting tot kantoor van Vereniging Hendrick de Keyser in 2009 zijn deze doorgangen verwijderd en is de oude structuur van het huis hersteld.

 

Voor meer informatie over Vereninging Hendrick de Keyser

Terug